Zoologipodden

Informações:

Synopsis

Zoologipodden för alla djurfanatiker kommer att ta med er på ett fantastiskt äventyr genom öknar och berg, ner till djunglerna och simmandes i de stora oceanerna för att sedan lyfta mot skyn och flyga bakåt i tiden för att studera de förhistoriska djurens hemligheter.

Episodes

 • Vithajen

  09/02/2020 Duration: 58min

  I dagens avsnitt tar vi på oss dykarutrustningen och beger oss ner i de stora oceanerna. Måste hajar ständigt röra på sig för att överleva? Vilken haj är farligast för oss människor? Dagens hajbestånd hotas starkt av hajfensfiske och över 90% av huvudet i havens näringskedja är redan kapat, vad händer om hajarna försvinner? Följ med oss ner till hajarnas rike - världens mest effektiva rovfisk

 • Junselevargen

  10/01/2020 Duration: 01h29min

  Säsongspremiär  Dagens avsnitt handlar om varg, vargen i Sverige och dess underarter. Ni kommer även få höra historien om världens dyraste varg, Junselevargen. Vad hände egentligen med Junselevargen? Vill ni gå direkt till sagan så börjar den på 35:minuten. Vi kommer prata lite om Svenska Rovdjursföreningen och vad du skulle kunna göra för att hjälpa till med bevarandet av Sveriges Rovdjur. Lyssna på äventyret som kommer ta dig ut i vildaste vildmark dit ett av världens mest avskydda djur av människan lever, skygg och undanträngd.

 • Jämtlands landskapsdjur

  16/08/2019 Duration: 24min

  Skogens vita konung eller som man trodde förr i tiden, spökälgen även kallad sagoälg. Zoologinytt är det som är nytt i podden där vi tar upp det senaste ifrån den zoologiska världen.  Varifrån härstammar älgen? Det och massa annat ska vi ta upp i dagens avsnitt.  Luta dig tillbaka och njut av Zoologipodden.

 • Grekiska Landsköldpaddan

  21/06/2019 Duration: 01h12s

  Sommaren är här och de Grekiska Landsköldpaddorna dyrkar solen. Lämpar sig detta urtidsdjur som husdjur i våra hem? Hur ska vi isåfall kunna ta hand om dem på bästa sätt? Vi åker ner till Ljunghusen i sydvästra Skåne för att få träffa på experten Helen von Holten, författare och uppfödare av Grekisk Landsköldpadda. Är sköldpaddor smarta djur, vilket sinne är sköldpaddans bästa och hur väljer jag rätt sköldpadda? Glöm inte vår lyssnartävling där vinnaren kommer få hem ett litet pris på posten. Månadens avsnitt är fyra dagar försenat, ber om ursäkt men när jobb, plugg, barn och all djurskötsel varit mer än vanligt så har blod, svett och tårar äntligen fått det klart till er. Njut av känslan att befinna sig kring medelhavet och känna solens strålar värma dig till detta spännande avsnitt om den Grekiska Landsköldpaddan.

 • Honungsbiets liv

  18/05/2019 Duration: 01h03min

  Våren är kommen och häggen står i blom, dess doft är alldeles ljuvlig. Maskrosorna lyser gult överallt och bin & humlor har en hektisk tid nu framöver. I dagen avsnitt kommer vi att prata om jordens artrikaste djurgrupp, insekterna. Hur och när började man hålla vilda bin som tambin och vad är ett mördarbi för ett slags bi. En intervju med biskötaren Mona där vi öppnar upp en bikupa för att ta en djupare inblick i livet i kupan. Där det finns bin finns det honung.

 • Tyrannödlornas konung

  18/04/2019 Duration: 43min

  Vem känner inte till Tyrannosaurus Rex? I dagens avsnitt kommer vi att göra ett studiebesök på utställningen Dinosaurs som hade premiär den 12 april 2019 på Universeum. Senaste nytt från mars i år om världens största T-Rex som heter Scotty. Du kommer även att få en guidad tur genom Trias, Jura och Krita samt att vi kommer att grotta ner oss i Tyrannosaurus Rex rejält. Följ med till en värld för länge, länge sedan.

 • När vargen blev hund

  20/03/2019 Duration: 16min

  Första avsnittet av Zoologipodden kommer att handla om hur människans bäste vän kom till oss. Forskare världen över har lite olika teorier om hur detta har gått till men de är enade om att hunden är det första husdjuret som människan tämjde. Vi kommer även besöka Chauve grottan i södra Frankrike där de äldsta fotspåren av modern människa har hittats samt en hel del målningar av djur. 

 • Teaser Zoologipodden

  23/02/2019 Duration: 01min

  Här kommer en teaser från det första avsnittet av Zoologipodden som kommer ha premiär i mars 2019. Följ Zoologipodden så du inte missar nått mycket intressant och spännande från oss, vi hörs snart.