Slut Med Forbudt

Try it Now Firm without compromise. Cancel whenever you want.

Synopsis

Slut med forbudt er podcasten der tackler aktuelle sundhedsemner fra både sociale og etablerede medier. Med udgangspunkt i filosofien fra bestsellerbogen af samme titel, diskuterer Morten Svane og Morten Elsøe emnerne på kritisk og sagligt vis – hele tiden med fokus på, hvilke konsekvenser især misinformation har for dig og for folkesundheden.

Episodes

 • #15 “Det er min sandhed”. Om anekdotisk evidens, magisk tænkning og farlige fællesskaber

  #15 “Det er min sandhed”. Om anekdotisk evidens, magisk tænkning og farlige fællesskaber

  26/04/2020 Duration: 02h32min

  Dette er en opfølgende episode på vores forrige, da vi begge sad efterfølgende og følte at vi stadig manglede at tage flere på flere vigtige emner og uddybe dele af kritkken.  Det vi giver plads til her er særligt hvorfor vi mener det er relevant at kritisere den alternative tilgang der ofte er omdrejningspunkt hos de såkaldte hjertekvinder.

 • #14 Kan C-vitamin kurere corona? Om new age-bullshit forklædt som feministisk empowerment

  #14 Kan C-vitamin kurere corona? Om new age-bullshit forklædt som feministisk empowerment

  14/04/2020 Duration: 01h12min

  I dette afsnit af Slut med forbudt gør vi et comeback efter halvandet års pause. Ideen med podcasten var oprindeligt at tage nogle af de emner vi kan bruger timer på at vende over telefonen og i stedet lave podcastepisoder ud af det. Et sådan emne dukkede op forleden, da snakken faldt på en alternative behandler, specifikt hendes udtalelser omkring C-vitamin. Det udviklede sig til en generel snak om et netværk af kvinder, som har det til fælles at de bruger et budskab om feminisme og empowerment til at camouflere en lang række pseudovidenskabelige fremstød, som de tjener penge på. De går under navne som 'havfruer' og ‘hjertekvinder’. Og dem forsøger vi i denne episode, på bedste vis både at forstå, men også give den kritik vi mener er absolut nødvendig.

 • #13 Det har jeg selv læst på google! Om kendis-kostråd, kognitive kortslutninger og følelser frem for fakta.

  #13 "Det har jeg selv læst på google!" Om kendis-kostråd, kognitive kortslutninger og følelser frem for fakta.

  21/11/2018 Duration: 01h22min

  I dette afsnit snakker vi om to episoder hvor Saseline og Kira Eggers har ytret sig om ernæring. Vi går i dybden med deres respons på kritik af disse udsagn og hvordan det kan perspektiveres til debatten på online medier generelt. 

 • #12 Tab fire kg på tre dage! Om influencers, vandfaste og Fødevarestyrelsens kommende kamp.

  #12 Tab fire kg på tre dage! Om influencers, vandfaste og Fødevarestyrelsens kommende kamp.

  09/11/2018 Duration: 56min

  Vi er tilbage! Vi har haft en længere pause, da podcasten altid har været et hobby-foretagende og den desværre må vige pladsen, hvis det er nogle mere presserende ting i vores liv. Vi er også kommet frem til at gå tilbage til det oprindelige format vi ønskede at køre denne podcast: uforberedt og aktuelt. På den måde er den nemlig langt større chance for at vi får lavet podcasten, fremfor hvis vi skal forberede en masse til det. Vi håber I kan li' formatet.  I denne episode snakker vi blandt andet om: Fie Laursens og hendes promovering af "vandfaste". Lyssky facebooksider der tjener penge på det ældre segment Om fødevarestyrelsen kommer for sent ind i kampen mod "fake news" på sundhedsområdet.

 • #11 “Det er samfundets skyld!” Om det fedmefremmende samfund og at det frie valg er en illusion

  #11 “Det er samfundets skyld!” Om det fedmefremmende samfund og at det frie valg er en illusion

  27/03/2018 Duration: 01h03min

  I dette afsnit tager vi udgangspunkt i et opslag Morten Elsøe lavede på sin Instagram om hvordan kæmpestore slikposer er blevet standarden – og at dette er et billede på det såkaldte fedmefremmende samfund. Det fik sindene i kog hos flere der læste med – men hvorfor egentlig? I dette afsnit kommer vi blandt andet ind på: Hvorfor vi skal erkende, at vi har et fedmefremmende samfund, hvis vi skal knække fedmekurven. (Læs blandt andet denne artikel, som vi omtaler i podcasten: “Did the food environment cause the obesity epidemic?  At der tilsyneladende kan være stor modstand mod denne erkendelse og hvordan denne modstand kommer til udtryk. At der er forskel på skyld og ansvar i fedmedebatten – og hvorfor den forskel er ekstremt vigtig at forstå. (Læs mere om dét emne, i Mark Mansons bog “The subtle art of not giving a fuck At Sundhedsstyrelsens nye rapport om danskernes sundhed fokuserer alt for meget på overvægt i forhold til hvor få, der dør af det – sammenlignet med de andre risikofaktorer (rygning, fysisk i

 • #10 Den destruktive diætkultur - om det evige slankeræs, hvad der fastholder det og hvorfor det ikke hjælper

  #10 Den destruktive diætkultur - om det evige slankeræs, hvad der fastholder det og hvorfor det ikke hjælper

  19/03/2018 Duration: 01h17min

  Dette afsnit blev optaget for lidt tid siden, men da vi havde nogle tekniske problemer, bliver det først uploadet nu, og det er derfor du hører os sige at det er episode 6. Det håber vi, at I kan leve med.  I dette afsnit taler vi om den destruktive diætkultur. Diætkulturen brager nemlig stadig derud af og der bliver både solgt og skrevet massevis af slankekursbøger. Men hvis disse bøger virkelig hjalp, ville der ikke blive skrevet så mange forskellige eksemplarer om året?  I episoden snakker vi blandt andet om: Hvorfor diætkulturen er en negativ spiral hen mod, at gøre flere og flere mennesker utilfredse med deres krop At skulle se ud og spise på en bestemt måde, og at opsætte regler for dette Hvordan det ses at folk undskylder noget lækkert mens de spiser det. Hvordan det er en norm at folk føler de skal gøre sig fortjent til at indtage maden, ved at motionere, så man kan gøre op for "synden" Alkoholindtag og sammenhængen med lavere dødelighed Om vi overhovedet er forpligtede til at være sunde, og om hvorf

 • #9 “De er jo i lommen på industrien!” Om den store sukkerkonspiration og betalte fødevareforskere.

  #9 “De er jo i lommen på industrien!” Om den store sukkerkonspiration og betalte fødevareforskere.

  26/02/2018 Duration: 01h12min

  I denne episode af Slut med forbudt dykker vi ned i en ny artikel, der undersøger, om en påstået “sukkerkonspiration” nogensinde har fundet sted. Vi kommer blandt andet ind på: Vores oprindelige respons på påstande om, at den amerikanske sukkerlobby stod bag fedtforskrækkelsen i de amerikanske – og mange andre – kostråd. Hvordan vi selv, igen og igen, er blevet anklaget for at være drevet af økonomiske interesser i fødevareindustrien. En nylig historisk gennemgang af den amerikanske ernæringsforskning fra 1950’erne og frem, der ikke finder evidens for nogen “sukkerkonspiration”. Hvordan fødevareforskere oftest får støtte til at udbrede eksisterende forskning og idéer, og ikke får penge for at mene noget bestemt. Hvorfor vi bør vurdere forskningens kvalitet i stedet for kun at kigge på afsenderne. Hvordan det IKKE er et udtryk for kritisk tænkning, når man kun leder efter interessekonflikter hos dem, der siger noget man er uenig i. At det ikke er meningen, at ikke-ernæringsfaglige skal forholde sig til den vi

 • #8: “Aspartam er ren gift for kroppen!” Om sødemiddeldebatten på Facebook og markedsføringen af ligegyldige luksus-vitaminer.

  #8: “Aspartam er ren gift for kroppen!” Om sødemiddeldebatten på Facebook og markedsføringen af ligegyldige luksus-vitaminer.

  14/02/2018 Duration: 01h11min

  Et nyt studie underbygger endnu engang, at sødemidlet aspartam ikke er farligt. Men da Ekstra Bladet delte denne sandhed på deres facebookside, affødte det vanen tro en lang række forargede reaktioner. Vi tager et kig på de klassiske kommentartyper et sådant opslag afføder og kaster derefter blikket på en ny type produkter, der for tiden oversvømmer sundhedssfæren: vitaminpiller som en personliggjort pakkeløsning.   Vi snakker blandt andet om: Kommentartråden til Ekstra Bladets version af Politikens artikel om en ny videnskabelig artikel, baseret på et forsøg fra 2011 om sukkersødet og kunstigt sødet sodavand, sammenlignet med mælk og vand.  Hvordan folk “argumenterer” på facebook, når de møder en påstand, de ikke er enige i.  Vandrehistorier om aspartam, der deles igen og igen, uden at blive sandhedstjekket.  Hvordan menneskers generelle frygt for det de ikke forstår, kommer til udtryk i ernæringsdebatten som en frygt for “kemi” og tilsætningsstoffer.  Hvorfor “Man må ikke spise ting som man ikke kan udtale

 • #7 “Det’ jo fake kød!” Om Naturli’s alternativ til hakket kød, forargede automatreaktioner og dobbeltmoral i debatten.

  #7 “Det’ jo fake kød!” Om Naturli’s alternativ til hakket kød, forargede automatreaktioner og dobbeltmoral i debatten.

  06/02/2018 Duration: 01h07min

  Fødevareproducenten Naturli' har lanceret et plantebaseret alternativ til hakket oksekød, og det har fået folk op i det røde felt. Der er stærke overbevisninger og personlige præferencer på spil og vi diskuterer eksempler på disse og hvorvidt argumenterne holder vand eller ej. I denne episode kommer vi blandt andet ind på: Christian Bitz’ opslag om det plantebaserede alternativ til hakket kød fra Naturli’. De mange stærke reaktioner på supermarkedernes markedsføring af samme produkt. Hvordan mange reagerer på at blive udfordret på deres påstande og overbevisninger. Den egocentrerede tilgang til sundhedsdebatten hvor ens personlige præferencer vurderes som vigtige – selv i saglige debatter. Hvordan alt for mange kommentarer i debatten, især på Facebook, er uden egentlig værdi for andre end afsenderen selv (hvis overhovedet det). Vores irrationelle aversion mod tilsætningsstoffer og “E-numre”. Hvordan ingen fødevare nogensinde vil være “god nok” for alle og der altid vil være nogen, der kan fortæ

 • Stop op! Om at tage sig tid til at fundere – uden at reagere – og hvordan vi kan redde sundhedsdebatten

  Stop op! Om at tage sig tid til at fundere – uden at reagere – og hvordan vi kan redde sundhedsdebatten

  28/12/2017 Duration: 02h31min

  Et nyt år står for døren, men selvom det ville være oplagt, har vi valgt ikke at snakke om nytårforsætter. I stedet snakker vi om ting vi har reflekteret over her på tærsklen til det nye år.  I denne episode kommer vi blandt andet ind på:  Hvorfor en konstruktiv sundhedsdebat er bydende nødvendig Hvad der skal til for at skabe en konstruktiv sundhedsdebat Hvorfor det kan være svært ikke at være røvhul når man sidder med ny viden andre ikke har Hvordan vi glemmer vores egen proces med at blive klogere og hvorfor den er vigtig at huske At “tale” samme sprog i debatter og have samme udgangspunkt Morten Svanes oplevelse i en debat med Myspace-grundlæggeren, Tom Andersen. Hvorfor vi bliver ved med at falde for de samme kure og løfter, selv når vores erfaring fortæller os, at de ikke passer Hvad vi selv gerne vil gøre anderledes i det nye år Vores opfordring til lytterne

 • #5 Gør sundhedsjournalistik os usunde? Om mediernes manglende moral, bullshit og vegansk food shaming.

  #5 Gør sundhedsjournalistik os usunde? Om mediernes manglende moral, bullshit og vegansk food shaming.

  14/12/2017 Duration: 01h10min

  I sidste uge var Morten Elsøe til konferencen "Mange sandheder om sundhed", arrangeret af tænketanken Mandag Morgen og TRYG-fonden. Her var der bred enighed om, at dårlig sundhedsjournalistik kunne have fatale konsekvenser og som minimum bidrager til danskernes stigende følelse af at være sundhedsforvirrede. I denne episode kan du høre mere om: Hvordan dårlig sundhedsjournalistik hænger sammen stigende sundhedsforvirring Konsekvensen af denne forvirring Hvad chefredaktøren for Mandag Morgen mener vi skal gøre ved det Et eksempel på vegansk food shaming på Mortens Instagram Hvordan denne form for kommunikation og food shaming modvirker den veganske mission 

 • #4 Er hvedemel det samme som raffineret sukker? Om sundhedsoptimeret julebag og en spiseforstyrret sundhedsjagt

  #4 Er hvedemel det samme som raffineret sukker? Om sundhedsoptimeret julebag og en spiseforstyrret sundhedsjagt

  06/12/2017 Duration: 01h07min

  Er hvidt hvedemel det samme som raffineret sukker? Det påstod en "ernæringsekspert" forleden i Go' Morgen Danmark, hvorefter hun opfordrede til julehjemmebag med andre meltyper. I denne episode taler vi blandt andet om: Hvorfor hun tog fejl Definitionen på en spiseforstyrrelse Hvordan "the war on food" har fejlet Hvordan overoptagethed af mad ikke er en del af løsningen, men en del af problemet hvordan sundhedsdebatten fremelsker spiseforstyrrede tanker og adfærd Hvorfor detox-bølgen pr. definition er ortorektisk De vage udtryk og begreber der bruges i den alternative verden Store væggtab over en kort periode er ikke det samme som store fedttab.

 • #3 Om mørk chokolade og hvorfor sunde snacks kan få dig til at spise mere

  #3 Om mørk chokolade og hvorfor "sunde snacks" kan få dig til at spise mere

  03/12/2017 Duration: 01h04min

  Morten (Elsøe) skrev en opdatering om mørk chokolade versus lys chokolade på Facebook - og det satte følelserne i kog hos mange mennesker. Hvorfor er mørk chokolade blevet så populært, at det kan få sindene i kog, når man skriver at man også sagtens kan spise lys chokolade. Det er en af den ting vi dukker ned i i denne episode. Vi snakker om: Mørk chokolade-gate Hvordan "sunde snacks" kan få dig til at spise mere Hvor lidt der skal til for at gøre en forskel 

 • #2 Om gluten-løgne, detox-rejser og den store vægttabshemmelighed

  #2 Om gluten-løgne, detox-rejser og den store vægttabshemmelighed

  24/11/2017 Duration: 59min

  I denne episode snakker vi blandt andet om: November og december er fyldt med tilbud om detox-rejser. Vi snakker om hvorfor de bliver tilbudt og om der nogen ide i at gøre det. Hvordan misinformation om gluten måske får mange til at gå rundt med ondt i maven.  Hvordan historien gentager sig selv med farlige fødevarer CICO-princippet og hvorfor slankeindustrien hader det. 

 • #1 Hvorfor er sundhedsdebatten så afsporet? Om sukkerfri november og ukritisk tænkning

  #1 Hvorfor er sundhedsdebatten så afsporet? Om sukkerfri november og ukritisk tænkning

  13/11/2017 Duration: 54min

  I denne første episode af slut med forbudt-podcasten, snakker vi om følgende: Konspirationsteorier i sundhedsdebatten En personlig sag for Morten Elsøe, som illustrerer noget råddent i sundhedsdebatten.  Hvorfor folk forfalder til personangreb i sundhedsdebatter Iforms "sukkerfri november"- og dets potentielle konsekvenser.