Lex Nina

Informações:

Synopsis

En podcast för barns rättigheter med inriktning vårdnadstvister.Ämneskategori: Socialt arbete, Psykologi, JuridikForskningsämne: Socialt arbete, Psykologi, JuridikNyckelord: utredning, utredningsmetodik, vårdnadsutredning, vårdnad, boende, umgänge, konflikt, tvist, källkritik, tankefel, kritiskt tänkande

Episodes

 • Avsnitt 16: Monica Felding och Karoline Magnusson "Se Barnet!"

  28/05/2017 Duration: 28min

  Den första längre intervjun med Regeringens utredare Monica Felding tillsammans med Karoline Magnusson, utredningssekreterare, om sitt betänkande om en ny vårdnadsreform "Se Barnet!" SOU 2017:6. En av utredningens huvuduppgifter har varit att utvärdera 2006 års vårdnadsreform och undersöka hur reglerna fungerat i praktiken och om syftet med reformen – att stärka barnrättsperspektivet – har uppnåtts. En annan huvuduppgift har varit att kartlägga och analysera orsakerna till ökningen av antalet vårdnadsmål.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 15: Eva Solberg (M)

  22/12/2016 Duration: 47min

  I det här programmet möter jag Eva Solberg från Moderaterna. Vi pratar om en rapport som Eva varit med och skrivit "dags för familjefrid". Vi pratar också om hur vårdnadstvister berör hela familjer och hur det har kommit att bli ett folkhälsoproblem.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 14: En storasysters berättelse

  05/12/2016 Duration: 08min

  Den 16-åriga storasystern till flickan i förra avsnittet berättar om sin upplevelse av lillasysterns situation och hur det har påverkat dem.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 13: En mammas berättelse

  05/12/2016 Duration: 37min

  En mammas berättelse hur hon förlorar vårdnaden om sin dotter som är sex år. En historia om bemötande, maktlöshet och hur alla hennes barn drabbas.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 12: Linnea 22 år

  21/08/2016 Duration: 42min

  Linnea berättar om hur det var för henne att växa upp under föräldrarnas separation som senare ledde till en vårdnadstvist. Linnea var 8 år och nu 14 år senare delar hon med sig av sina erfarenheter och på vilket sätt det har format henne.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 11: Rådman Britt Björneke

  20/12/2015 Duration: 38min

  Britt Björneke erfaren rådman ger sin syn på hur barnens rättigheter tillvaratas i vårdnadstvister.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 10: Barnombudsmannen Fredrik Malmberg

  29/11/2015 Duration: 45min

  En intervju av Nina Lindgren Dahl med Barnombudsmannen Fredrik Malmberg. Vad är den viktigaste frågan, när ska barnkonventionen bli lag och vad hindrar Sverige att skriva på det tredje tilläggsprotokollet? Hur hanteras enskilda fall när barn far illa?   See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 9: Advokat Denise Lagercrantz med egen erfarenhet från en vårdnadstvist

  04/03/2015 Duration: 45min

  Denise Lagercrantz är advokat och har också egen erfarenhet av en vårdnadstvist. Här berättar hon om sin roll som advokat, hur hon ser på vårdnadstvister dess processer och hur hon ser på det före och efter sin egen tvist. Denise delar även med sig av sin syn på rättsväsendet.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 8: Leonard Ngaosuvan forskare och granskare

  15/01/2015 Duration: 01h18min

  Leonard Ngaosuvan, forskare och granskare av vårdnadsutredningar.  I en spännande intervju med Nina Lindgren Dahl presenterar Leonard sina idéer om hur vårdnadsutredningar kan göras på ett metodiskt och strukturerat vis som kan komma att eliminera riskerna för att subjektivitet och egna värderingar blir avgörande för utredarnas slutsatser. Leonard beskriver sin tvåstegsmetod som skapar förutsättningar för att följa, granska och forska kring kvalitén och utfallet av vårdnadsutredningar, något som är helt omöjligt utan att utredningsmetodiken följer en standard. Han är också stark förespråkare av att följa upp varje fall av utredning för att kunna rätta om något blivit fel.  Leonard Ngaosuvan lanserar också några kontroversiella idéer med sin grund i matematisk teori och spelteori. Ett exempel är förslaget att i vissa situationer låta tärningen avgöra vem som får vårdnaden om barnet.  Leonard söker kontakt med familjerättsenheter som vill ha ha till en förändring...  See acast.com/privacy for privacy

 • Avsnitt 7: Ulrika Rogland, åklagare och målsägandebiträde

  16/11/2014 Duration: 21min

  Ulrika Rogland belönades i år med Fredrika Bremer-förbundets BRA-pris för sina exceptionella insatser för jämställdhet. Ulrika Rogland beskrivs som en av landets främsta åklagare men som har valt att kliva av sitt uppdrag. Det s.k Alexandra-målet lade grunden till den svenska groominglagstiftningen och det arbete som pågår mot grooming idag. Idag arbetar Ulrika Rogland som målsägarbiträde och hon föreläser för att fortsätta att skapa och driva opinion. Tidigare pristagare från Fredrika Bremer-förbundet har bland andra varit Mona Sahlin och Ingvar Carlsson      See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 6: Forskare och docent Bo Edvardsson

  21/09/2014 Duration: 58min

  Bo Edvardsson delar med sig av sin erfarenhet och kunskap efter dryga trettio år som forskare och sakkunnig. Bo är docent i socialt arbete, docent i psykologi och legitimerad psykolog. Bo har undervisat på Örebro Universitet men gick i pension sommaren 2014. Efter sina trettio år av forskning ser inte Bo någon positiv utveckling i kvaliten på utredningsarbetet från socialtjänst och familjerätt. Bo vet vad han talar om och berättar öppet hur han tycker att samhället borde agera för att en gång för alla komma till rätta med detta samhällsproblem där barnen utsätts och tillåts göra det.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 5: Agneta Bravelius BRY Barns Rättsskydd

  24/08/2014 Duration: 43min

  Under pseudonym "Hanna Svensson" skrev Agneta Bravelius boken "När blodsbanden brister". Boken beskriver hur Agneta under sex år kämpar med bakbundna händer mot myndigheter för att bli trodd. Ta del av Agnetas kamp för att hennes son ska få leva i en uppväxtmiljö bestående av trygghet. "När blodsbanden brister" finns nu i nyutgåva på www.adlibris.com. Missa inte denna viktiga och mycket läsvärda bok! I dag driver Agneta insamlingsstiftelsen BRY - Barns Rättsskydd. Nina Lindgren Dahl intervjuar och nås på lexnina@hotmail.com.      See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 4: Monica Dahlström-Lannes f.d kriminalinspektör

  03/08/2014 Duration: 34min

  Nina Lindgren Dahl möter Monica Dahlström-Lannes f.d kriminalinspektör. Hör Monica berätta om hur samhället brister och om hennes förtvivlan kring enskilda fall. Monica Dahlström-Lannes är flerfaldigt prisbelönt för sina insatser för barn och deras rättigheter. Bland annat så har Monica fått Solstickepriset. I samarbete med rädda barnen har Monica Dahlström-Lannes skrivit boken "Mot dessa våra minsta".    Klipp av Monica på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=zE6LPzxZ87k  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 3: Lex Nina Almedalen 2014

  14/07/2014 Duration: 32min

  Liveintervjuer med makthavare och medieprofiler på plats under Almedalsveckan 2014. Lyssna till Beatrice Ask Justitieminister, Göran Hägglund Socialminister, Jan Helin Aftonbladet, Niklas Svensson Expressen, Kattis Ahlström BRIS, Fredrik Malmberg Barnombudsmannen, Stefan Einhorn Professor, Olivia Trygg Trygga Barnen, Yvonne Brandell Åklagare, Barnröster från Stiftelsen Allmänna Barnahusets seminarium och barnen Moa och Clara från Unga Örnar.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 2: Forskare Annika Rejmer

  22/06/2014 Duration: 49min

  Nina Lindgren Dahl i intervju med forskaren och rättssociologen Annika Rejmer som är specialiserad på ämnet vårdnads-, boende- och umgängestvister, barnavårdsutredningar, barns rättigheter och de brister som förekommer kring dessa frågor.    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Avsnitt 1: Advokat Mia Edwall Insulander

  06/06/2014 Duration: 51min

  Möt Mia Edwall Insulander från Insulander Lindh Advokatbyrå som har ett engagemang utöver det vanliga i sin roll som advokat.  Vi pratar bl.a om barnperspektivet, rättsprocessen och medling.    See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.